Dette skjer når politikk møter teknologi
Formannskapet i Luster utsatte vedtak om fiberutbygging på grunn av at en representant foreslo å bruke satellittbasert Starlink i stedet. Skjønner virkelig ikke politikerne forskjellen på fiber og satellitt, eller er det andre grunner som ligger bak?
«Alle» vet at fiberbasert bredbånd er det teknologisk overlegne alternativet i dag og i overskuelig framtid. Bredbåndsleveranser fra satellitter i lav bane, der Starlink er fremste representant, klarer i skrivende stund å gi bredbåndsytelse med nedlastingshastigheter opptil et par hundre Mbit/s, men satellitt-tettheten på våre breddegrader er foreløpig ikke stor nok til at de gjør det konstant. Det nye gigabitmålet til myndighetene er ikke satellittbasert bredbånd i nærheten av å kunne levere nå, eller i framtiden vi kjenner i dag.
Sett i dette lyset skulle en mene at fiber og satellitt ikke er sammenlignbare alternativer, men det håper altså kommunepolitikerne i Luster kommune, skal vi tro Sogn Avis:
Utsatte anbefalt fiberutbygging
Under et formannskapsmøte i Luster nylig ble det diskutert om man skulle gå videre med fiberutbygging til sørsiden av Lustrafjorden, til en kostnad for kommunen på tre millioner kroner. Denne saken har vært oppe tidligere, og denne gangen kom forslaget med rådmannens velsignelse og forslag om vedtak. Ordfører Andreas Wiese (Sp) understreket også at prosjektet kunne gi et viktig signal om vekst og optimisme i området, der det også finnes bedrifter med behov for bredbånd.
Kjetil Melheim (Venstre) kom imidlertid med et alternativt forslag om å undersøke Starlink, Elon Musks satellittbaserte internettløsning. Melheim argumenterte for at Starlink kan gi like god kvalitet som fiber, spesielt når det gjelder stabilitet, og at det ville være rimeligere både på kort og lang sikt, særlig i det utfordrende terrenget langs sørsiden. Forslaget fikk støtte fra flere, inkludert Ernst Veum (Frp), som påpekte at Starlink har fungert godt under ekstreme forhold, som under naturkatastrofer i USA og krigen i Ukraina.
På den andre siden mente Knut Hauge (Sp) at det var viktig å følge den eksisterende planen om fiberutbygging fra Sognenett, som allerede hadde fått godkjent støtte fra fylkeskommunen. Hauge påpekte også at mobile og satellittløsninger ikke tilfredsstilte de kravene til stabilitet som er satt av Nkom.
Siste ordet i debatten fikk Veum:
– Eg har lese i Illustrert Vitenskap at satellitt vil overta det meste, og at det me grev ned er på veg ut, kan vi lese i Sogn Avis.
Til slutt ble det bestemt å utsette saken for å vurdere mulighetene med satellittløsninger som Starlink, før en endelig avgjørelse tas. Dette kan kommunen ta seg tid til, fordi tilbudet fra Sognenett er gyldig til ut januar måned. Administrasjonen skal nå undersøke om dette alternativet kan være mer fordelaktig enn fiber fra Sognenett.
Vanskelig og kostbart prosjekt
Lustrafjorden er den innerste, nordligste grenen av Sognefjorden, og man trenger ikke å være lokalkjent for å ane at terrenget byr på utfordringer. Fjellet går bratt ned i fjorden, for eksempel ligger fjelltoppen Lobergsfjellet på 1100 meter over havet bare halvannen kilometer i luftlinje fra sjøen.
– Dett er et utfordrende prosjekt, det langt mellom husene, det er lange strekk og det er grisgrendt. Det medfører jo at prosjektet i seg selv naturligvis er kostbart, risikofylt med tanke på topografi og med tanke på inntjening av kostnadene, forteller Ole Petter Hatlevoll, daglig leder i Sognenett til Telecom Revy.
Han anslår at prosjektet vil som absolutt maksimum dekke 50 husstander og virksomheter, mens kalkylen er basert på de 15 som allerede har sagt at de vil kjøpe tilgang om prosjektet gjennomføres. Det er klart at dette er et kostbart prosjekt uten muligheter for å regnes hjem kommersielt.
Trusselen mot fiberbasert bredbånd her er muligheten for at skred kan rive over kabelen, og derfor har Sognenett planlagt å leie seg inn i kraftselskapets master for deler av strekningen, i tillegg til å grave ned fiberen enkelte steder. Hatlevoll bekrefter at strekningen er rasutsatt, men at dette ikke skjer så veldig ofte. Det er slett ikke en årviss hendelse at innbyggerne der må klare seg uten strøm fordi et ras har tatt linjene.
– Det ble nevnt i formannskapsmøtet, men det er ikke det som er grunnen til at de valgte å utsette saken. Det var at de ser at det er veldig mange penger for en kommune, for grisgrendte strøk med færre kunder. De ønsket å se om det er rimeligere løsninger som er like gode, det var det de sa, forteller han.
Leter etter rimeligere løsninger
Hatlevoll sier at i utgangspunktet er det jo kun fiber som er basisteknologien som kan levere brebånd med ytelse og egenskaper over avstand, som for eksempel Nkom bruker for å definere høyhastighets bredbånd. Men samtidig vet vi jo at satellittbasert er på fremmarsj også i Norge, både hos bedrifter og på hytter og andre steder der nærmeste fiber er milevis unna.
– Per dato er det jo fiber som ligger til grunn, så det er vel det formannskapet setter spørsmåltegn ved, om Starlink kan yte en slik type tjeneste. Etter mitt syn, er ikke det spørsmålet om hva som er best av en fiberdekning eller en radiolink eller noe slikt. Det er om en ønsker å bruke så mye penger på å gi det beste produktet som alle andre i Norge begynner å få, også til der det er grisgrendt, eller om de vil gå for andre løsninger som ikke er like utviklingsorientert og like sikre hva kan levere i framtid og nåtid, sier Hatlevoll.
Vi lurer på om han likevel er skuffet over å ikke få klarsignal fra kommunen om å starte opp denne utbyggingen?
– En er vel kanskje mest bekymret på vegne av de som bor der, som virkelig trenger å bli en del av den digitale motorvegen videre. For Sognenett er ikke dette noe vi i utgangspunktet har økonomisk direkte gevinst på – og vi tar risiko, det er vel helt ærlig å si. Men så er vi et selskap som er eid lokalt, og i konsernet vi er en del av er det viktig å være en drivkraft i Sogn. Da prøver vi å bidra alle plassene vi kan, slik at du skal kunne leve og bo hvor du vil, med en veldig god bredbåndstjeneste som er viktig for både bærekraft og levevilkår. Da velger vi jo å levere, men ikke på grunn av økonomien vår, det er fordi jeg mener at det er en god ting å gjøre, for at Sogn skal få tilbudt fiber til alle sammen, og at vi kan bo hvor som helst på denne flotte plassen der vi er, avslutter Ole Petter Hatlevoll, daglig leder i Sognenett.
LES OGSÅ: